Wat betekent condens op de ramen?
Regelmatig krijgen we de vraag hoe het komt dat er ’s ochtends condensdruppels op het raam zitten. We leggen uit wat condensvorming betekent.
Het is goed om te weten dat er een verschil is tussen condensvorming aan de binnenkant van de ramen en aan de buitenzijde. Heel kort door de bocht: condens op de ramen aan de buitenzijde betekent over het algemeen dat het isolatieglas z’n werk goed doet. Aan de binnenzijde wil condensvorming meestal zeggen dat er niet genoeg geventileerd is. Hoe zit het precies?
Beslagen ramen aan de buitenzijde
Vaak zijn ramen ’s ochtends aan de buitenzijde beslagen. Doordat de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur, slaat de koude lucht van buiten neer op de ramen waardoor waterdamp ontstaat. Vooral in de lente een veelvoorkomend verschijnsel. Als de buitentemperatuur in de loop van de dag stijgt, verdwijnt de condens vanzelf. Condensvorming aan de buitenkant van je ramen is niet te voorkomen en is inherent aan goed werkend isolatieglas.
Wat zegt het over de isolatiewaarde als het ene raam meer beslagen is dan het andere? Niets. Dit heeft met de ligging van het raam te maken. Als er een boom of struik voor het raam staat, zal dat raam langer beslagen blijven dan een raam waar de wind of zon op staat.
Condens aan de binnenzijde van het raam
Condensvorming aan de binnenzijde van een raam is het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Als het vocht dat in huis ontstaat door douchen, koken en zelfs ademen niet kan ontsnappen, slaat het neer op koudere oppervlakten, zoals het raam. Zeker bij goed isolerende kozijnen is ventileren van belang. De continue luchtstroom voorkomt dat er te veel vocht in de woning ontstaat.
Heeft het vocht zich al opgestapeld in de woning? Zet dan alle ramen tien minuten tegen elkaar open en laat de boel lekker doorwaaien. Het te veel aan vocht verdwijnt als sneeuw voor de zon. Daarna lekker blijven ventileren. Dat kan met een ventilatierooster, een mechanische ventilatie, maar ook draaikiepramen zijn in de kiepstand ideaal om op een prettige manier te ventileren.
Vocht tússen het isolatieglas
Zit er vocht tússen het isolatieglas? Dat is minder goed nieuws. Dan is de kans groot dat het isolatieglas lek is en het glas vervangen moet worden. Wil je meer weten over kunststof kozijnen, ramen, deuren, schuifpuien of ben je benieuwd naar de werking van isolatieglas of wat condens op de ramen betekent? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bezoek onze showroom aan de Hoefsmidstraat 35 in Hoogvliet.