Alles voor een betere woning!

Kozijn & Zo kunststof kozijnen - kunststof kozijnen schoonmaken

Kunststof kozijnen schoonmaken en mooi houden – hoe doet u dat?

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm. Dat betekent: nooit meer schilderen. Dát is een lekker idee! Als we het voordeel van de kostprijs van kunststof kozijnen optellen bij de kosten die u bespaart op ‘het onderhoud’, dan bent u  veel goedkoper uit.

Onderhoudsarm wil eigenlijk zeggen dat het schoonmaken van de kunststof kozijnen verleden tijd is! Lees verder om te kijken wat je wel en niet moet doen.

Onderhoudsarme, inbraakwerende, isolerende en duurzame kozijnen

Voor minder geld krijgt u dus onderhoudsarme, isolerende en inbraakwerend kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien. In het formaat, de kleur en de structuur die u wenst. Ze zijn duurzaam en gaan zéker 30 jaar mee. Doordat ze onderhoudsarm zijn, hoeft u er amper meer naar om te kijken.

Onderhoudsarm versus onderhoudsvrij

Vaak krijgen wij de vraag of u dan hélemaal niets meer hoeft te doen aan uw onderhoudsarme kozijnen. Zeker wel. Onderhoudsarm betekent niet onderhoudsvrij. Als er bijvoorbeeld vogelpoep op uw kunststof kozijn, raam, deur of schuifpui terechtkomt, zult u toch íets moeten doen. Met een simpel sopje maakt u dit weer snel schoon.

Kunststof kozijnen schoonmaken en nóg langer mooi houden

Vaak maken mensen de kozijnen even schoon met een vochtige doek als ze tóch de ramen zemen. Gebruik géén spiritus voor uw ruiten, want dan loopt u de kans dat de zwarte rubbers afgeven en uw kozijnen zwart worden. Tip: als u de gladde kozijnen (dus niet die met een houtnerffolie) insmeert met een beetje autowas, legt u er een beschermlaag overheen en blijven de kozijnen extra lang mooi.

We zetten de do’s en don’ts voor het onderhoud en schoonmaken van uw kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien graag op een rijtje:

Do’s bij kunststof kozijnen

 • uw kozijnen af en toe met een huishoudsopje en een zachte doek reinigen;
 • gebruik geen schuursponsje voor het schoonmaken van de kozijnen;
 • gebruik autowas op gladde kozijnen voor extra protectie;
 • vogelpoep zo snel mogelijk verwijderen;
 • de kozijnsponning bij draaiende delen goed reinigen i.v.m. waterafvoer;
 • eens per jaar de draaiende delen invetten of van olie voorzien;
 • draaiende of schuivende delen van het hang- en sluitwerk voorzien van teflon- of siliconenspray (bv WD40);
 • reinig af en toe de ventilatieroosters met stofzuiger/sopje.

Don’ts bij kunststof kozijnen

 • gebruik géén thinner, aceton of (brand)spiritus of schurende schoonmaakmiddelen;
 • gebruik geen autowas op kozijnen met een houtnerf structuur;
 • zorg dat uw kozijnen niet in aanraking komen met zonnebrand of olie;
 • niet boren in kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien;
 • gebruik geen schuurmiddelen (bijv. schuurpapier) en agressieve reinigingsmiddelen.

Overweegt u kunststof kozijnen?

Genoeg redenen om over te stappen op kunststof kozijnen, ramen, deuren of een schuifpui. Neem vrijblijvend contact op met Kozijn & Zo of bezoek de showroom aan de Hoefsmitstraat 35 in Hoogvliet. Op het moment dat u onderhoudsarme kozijnen geplaatst zijn, ontvangt u van ons het VKG certificaat. Bij dit certificaat leveren wij het onderhoudsboekje waar alle tips voor het behoud van uw kozijnen keurig in beschreven staan.

Voor adviesgesprekken en/of offertes in de showroom werken wij op afspraak

Je bent vrij om zonder afspraak onze showroom te bezoeken en op je gemak rond te kijken. Als je graag persoonlijk advies wenst, raden we je aan om van tevoren een afspraak te maken. Bel of mail ons voor een afspraak, advies op maat of maak gebruik van ons contactformulier