Alles voor een betere woning!

Kunststof kozijnen in Oud-Beijerland - Kozijn & Zo

Heb ik een vergunning nodig voor kunststof kozijnen en dakkapellen?

Het vervangen van uw oude (houten) kozijnen en het plaatsen van een dakkapel zijn belangrijke stappen om uw huis energiezuiniger te maken en – in het geval van een dakkapel – tegelijkertijd meer ruimte te creëren. Wist u dat het soms nodig is om hiervoor een vergunning aan te vragen?

Verbouwen doet u niet zomaar, lees daarom dit blog en ontdek welke vergunningseisen er zijn voor kunststof kozijnen en dakkapellen, en hoe Kozijn & Zo u kan helpen bij dit proces.

Kunststof kozijnen: vergunning of niet?

Het veranderen van houten kozijnen naar kunststof kozijnen is over het algemeen vergunningsvrij. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Gaat u bijvoorbeeld significante veranderingen doorvoeren in de vormgeving, detaillering of profilering van de nieuwe kunststof kozijnen, ramen of deuren? Dan is een vergunning vaak verplicht.

Het goede nieuws: als u dezelfde raamindeling behoudt als uw oude kozijnen, wordt dit beschouwd als onderhoud en is géén vergunning vereist. Dit geldt voor alle gevels van uw woning, dus ook de voorgevel. Gaat u voor een hoogwaardige oplossing? Dan is het Select Windows Energie Kozijn de beste keuze voor duurzaamheid en isolatie. Bekijk hier de voordelen.

Wanneer heeft u een vergunning nodig voor kunststof kozijnen?

We sommen de uitzonderingen waarbij u wél een vergunning nodig heeft voor kunststof kozijnen nog even op:

1. Aanbouw, Uitbouw of Dakkapel: Als u een aanbouw, uitbouw of dakkapel wilt plaatsen, vooral als deze grenst aan de straat, valt dit onder een groter project waarvoor mogelijk een vergunning vereist is.

2. Significante Verandering in het Straatbeeld: Een verandering in de vormgeving, detaillering of profilering van het nieuwe kozijn kan leiden tot vergunningseisen. Select Windows Kunststof Kozijnen zijn er in 150 kleuren en structuren, maar die passen waarschijnlijk niet allemaal in uw straatbeeld. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd uw gemeente of doe zelf een vergunningscheck.

Vergunningen bij renovatie van monumenten

Woont u in een monumentaal pand of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig voor renovatie of verbouwing. Het voordeel van Select Windows kozijnen is dat ze niet van hout te onderscheiden zijn en traditionele profileringen en vormen perfect nabootsen; lees: geen vergunning nodig! En dat ook nog eens met alle voordelen van kunststof: weinig onderhoud, op maat gemaakt, lange levensduur, optimale veiligheid en ook nog eens van Nederlandse bodem!

TIP: Raadpleeg altijd uw gemeente of gebruik het Omgevingsloket voor lokale regelgeving. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed biedt aanvullende informatie voor monumenten zonder vergunningseisen.

Dakkapel vergunning: wat u moet weten

Het plaatsen van een dakkapel is een prima manier om extra ruimte en licht te creëren in uw woning. Aan de achterzijde van uw woning is dit meestal vergunningsvrij. Maar, aan de voorzijde of zijkant kunnen er vergunningseisen zijn, zoals een omgevingsvergunning. Om het u gemakkelijk te maken, gaat elke gemeente hier anders mee om. In elk geval moet een dakkapel voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Kozijn & Zo helpt u graag bij het onderzoeken en aanvragen van de benodigde vergunningen.

Voordelen van een dakkapel met kunststof kozijnen

Een dakkapel biedt tal van voordelen, zoals:

  • Extra daglicht en ruimte in uw woning.
  • Uitstekende isolatie met een warmteweerstand van 6.0 m² K/W RC.
  • Onderhoudsarm dankzij hoogwaardige materialen.
  • Verhoogt de waarde van uw woning.
  • En dat alles binnen 1 dag geïnstalleerd, mét 15 jaar garantie!

Meer weten? Maak een afspraak in onze showroom

Bij Kozijn & Zo begrijpen we dat een vergunningsaanvraag een ingewikkeld proces kan zijn. Of u nu kunststof kozijnen of een dakkapel wilt plaatsen, we staan klaar om u te adviseren en assisteren bij het vergunningstraject. Neem contact met ons op voor meer informatie, of vraag vrijblijvend een offerte aan. U bent natuurlijk ook welkom in onze showroom aan de Hoefsmidstraat 35 in Hoogvliet, maak dan wel even een afspraak.

Voor adviesgesprekken en/of offertes in de showroom werken wij op afspraak

Je bent vrij om zonder afspraak onze showroom te bezoeken en op je gemak rond te kijken. Als je graag persoonlijk advies wenst, raden we je aan om van tevoren een afspraak te maken. Bel of mail ons voor een afspraak, advies op maat of maak gebruik van ons contactformulier